
Succesvol projectmanagement in een industriële omgeving draait om meer dan alleen de balans tussen prijs, tijd en kwaliteit.
Menselijk gedrag, zoals onderlinge verwachtingen, belangen en interacties, speelt een cruciale rol. Een jurist hanteert immers een ander referentiekader dan een operator of een engineer.
Door deze verschillen te herkennen en te overbruggen, ontstaat effectieve samenwerking en duidelijke communicatie tussen alle belanghebbenden – essentieel voor een geslaagd projectresultaat.
Project development fase
Als projectmanager voeg ik waarde toe tijdens het business development-proces door structuur te brengen in een fase die van nature vol aannames en onzekerheden zit. Simpele en duidelijke afstemming is hierin cruciaal. Mijn aanpak is gebaseerd op jarenlange ervaring en bewezen methodieken, waarbij het plan van aanpak op maat gemaakt wordt om aan de specifieke behoeften van een project te kunnen voldoen.
Het proces start met het valideren van de onderzoeksvraag: is helder waar waarde toegevoegd moet worden en onder welke randvoorwaarden? Samen met de projecteigenaar zorg ik ervoor dat dit scherp gedefinieerd wordt. Vervolgens onderzoeken en beoordelen we welke opties haalbaar zijn, waarbij rekening gehouden wordt met aspecten als techniek, productkwaliteit, locatie, marktwerking en wet- en regelgeving. Hier komt mijn ervaring goed van pas; ik weet precies welke vragen gesteld moeten worden om tot de beste oplossing te komen.
In de laatste stap werken we toe naar een concreet plan. De gekozen optie uit de haalbaarheidsfase wordt vertaald naar een basisontwerp, compleet met een inschatting van investerings- en operationele kosten, planning, vergunningen en andere randvoorwaarden zoals subsidies en contracten. Het doel? Een stevig fundament creëren waarop een weloverwogen investeringsbeslissing kan worden genomen.
Mijn kracht ligt in het verbinden van alle betrokken partijen, het creëren van overzicht en het concretiseren van complexe ideeën. Met mijn kennis, ervaring en aanpak maak ik het verschil, zodat elk project niet alleen haalbaar, maar ook succesvol wordt.
Project execution fase
Als projectmanager voeg ik waarde toe in de uitvoeringsfase door structuur aan te brengen in een proces dat vraagt om duidelijkheid en controle. In deze fase is het van groot belang toe te werken naar een concreet ontwerp en te borgen dat de realisatie veilig en volgens de eerder gedefinieerde afspraken verloopt. Eenduidige afstemming en heldere definities zijn hierin cruciaal.
Mijn aanpak start met het opstellen van goede definities en randvoorwaarden, zodat vanaf de basis duidelijk is waar de focus ligt. Tijdens de detailengineering zorg ik ervoor dat het ontwerp scherp blijft en aansluit op de projectdoelstellingen. Gedurende de realisatie bewaak ik samen met het projectteam dat deze definities daadwerkelijk worden nageleefd, met continue aandacht voor kwaliteit, voortgang en veiligheid.
Safety first is daarbij altijd het uitgangspunt. Het is mijn prioriteit dat alle werkzaamheden veilig en conform de geldende normen worden uitgevoerd, terwijl tegelijkertijd de afgesproken projectresultaten worden behaald.
Mijn kracht ligt in het gestructureerd begeleiden van het gehele proces, van definitie tot oplevering. Door mijn kennis en ervaring zorg ik ervoor dat complexe projecten helder, beheersbaar en succesvol worden uitgevoerd.

“Als projectmanager breng ik meerwaarde in elk project, ongeacht de contractsituatie, projectfase of complexiteit. Ik zorg voor heldere afstemming van verwachtingen, herken en corrigeer misverstanden en bewaak de voortgang. Met een pragmatische insteek, gestructureerde aanpak en oog voor detail zorg ik ervoor dat alle partijen op één lijn zitten, met het gezamenlijke projectresultaat als doel.”
— Ard-Jan Verpaalen, projectmanager
Greenfield
Een greenfield project is een project dat start op een locatie waar nog geen bestaande infrastructuur, gebouwen of faciliteiten aanwezig zijn. Het is letterlijk een “groen veld” waarop volledig nieuwe activiteiten worden ontwikkeld.
In de industriële context betekent dit het ontwerpen, plannen en bouwen van een nieuwe fabriek, installatie of productie-eenheid vanaf de grond. Dit biedt maximale flexibiliteit in ontwerp en uitvoering, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals vergunningen, infrastructuurontwikkeling en afstemming met de omgeving.
Als projectmanager voeg ik waarde toe door de kernactiviteiten van een project te vertalen naar concrete en begrijpelijke acties, vragen en verzoeken voor alle betrokken stakeholders. Mijn doel is om continuïteit en kwaliteit te waarborgen voor de opdrachtgever, terwijl ik tegelijkertijd de ambities en bijbehorende activiteiten begrijpelijk maak voor een breed publiek.
Of het nu gaat om buren, bevoegd gezag, leveranciers, afnemers, gebruikers, de media, de interne stuurgroep of ingenieurs, ik zorg ervoor dat iedereen precies weet wat er nodig is en wat er speelt. Zo creëer ik draagvlak, helderheid en effectieve samenwerking, essentieel voor het succes van elk project.
Transparantie staat hierbij centraal: als opdrachtgever kunt u erop vertrouwen dat u altijd exact weet wat er speelt en waar de aandacht ligt. Zo bouw ik aan vertrouwen, begrip en een soepel verloop van het project.
Brownfield
Een brownfieldproject is een project dat plaatsvindt op een locatie waar al bestaande infrastructuur, gebouwen of industriële activiteiten aanwezig zijn. Dit type project richt zich vaak op het herontwikkelen, uitbreiden of verbeteren van een bestaande site. Hoewel brownfield-projecten voordelen kunnen hebben, zoals bestaande aansluitingen op nutsvoorzieningen en vergunningen, brengen ze ook uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met oude structuren, vervuiling of beperkte ruimte. Ze vereisen vaak nauwkeurige planning en coördinatie om nieuwe activiteiten te integreren zonder de lopende operaties of de omgeving te verstoren.
Als projectmanager voeg ik waarde toe door actief de samenwerking op te zoeken en zorgvuldig te bepalen welke optie het beste aansluit bij de doelen en randvoorwaarden van het project. Ik geloof dat een goede voorbereiding essentieel is om – vaak in een kort tijdsbestek – grote wijzigingen soepel door te voeren. Door heldere plannen, betrokkenheid van de juiste stakeholders en een scherp oog voor detail zorg ik ervoor dat de implementatie met minimale kinderziektes operationeel wordt. Dit creëert vertrouwen, continuïteit en duurzame resultaten.
Joint ventures en andere samenwerkingsvormen
Als projectmanager voeg ik waarde toe binnen samenwerkingsverbanden, zoals joint ventures, door structuur en duidelijkheid te creëren in een omgeving waar meerdere belangen, perspectieven en verantwoordelijkheden samenkomen. In complexe projecten is het cruciaal dat alle partijen op één lijn zitten, met een gezamenlijke focus op transparantie, kwaliteit en het behalen van de overeengekomen resultaten.
Mijn aanpak begint met het scherp definiëren van de gezamenlijke projectdoelstellingen, waarbij ik zorg voor heldere afspraken over rollen, verantwoordelijkheden en besluitvormingsprocessen. Dit vormt de basis voor een samenwerking waarin iedere partij weet wat er verwacht wordt en waarin gezamenlijk eigenaarschap ontstaat. Tijdens de detailengineering en realisatiefase begeleid ik het proces met aandacht voor zowel de technische inhoud als de onderlinge afstemming tussen de partners.
Gedurende de uitvoering bewaak ik dat de eerder gedefinieerde afspraken worden nageleefd, met focus op open communicatie, voortgangsbewaking en gezamenlijke waardecreatie. Mijn kracht ligt in het verbinden van alle betrokken partijen, het creëren van overzicht en het waarborgen van een transparante samenwerking. Met mijn kennis en ervaring zorg ik ervoor dat samenwerkingen binnen joint ventures gestructureerd, beheersbaar en succesvol verlopen, met maximale meerwaarde voor alle betrokkenen.